Правителството плаща 24 млн. лв. за „Водното огледало, лихвите остават
Правителството плаща 24 млн. лв. за „Водното огледало, лихвите остават / netinfo

Правителството предостави по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството 23 918 009,90 лв. за изплащане на задълженията по проекта „Укрепване на бреговете на р. Арда в района на гр. Кърджали". Със средствата ще се покрие задължение за периода от 2007 г. до средата на 2009 г. за строителството на т. нар. „Водно огледало".

Правителственото постановление предвижда вицепремиерът и министър на финансите и министърът на регионалното развитие и благоустройството да проведат преговори с оглед постигане на споразумение за уреждане на задължението за лихва. Това е продиктувано от обстоятелството, че средствата, осигурени от държавния бюджет, са недостатъчни за изплащане на целия дълг в размер на 29 917 580,88 лв. В допълнение следва да се отчита и фактът, че при прегледа на поетите ангажименти и в рамките на одобрените бюджетни разходи за 2012 г. на МРРБ, не е възможно да бъде осигурен необходимият финансов ресурс за изплащане на дължимата лихва.

Изпълнител на обекта е ДЗЗД Обединение „Арда Кърджали". Извършването на плащане в момента е наложително с оглед ограничаване на загуба за държавния бюджет в размер на лихвата, която продължава да се начислява върху дължимата сума.