Плащаме глоби с фиш веднага след нарушение
Плащаме глоби с фиш веднага след нарушение / netinfo
От 1 юни пътните полицаи, които осъществяват контрол за спазването на Закона за движение по пътищата в област Кърджали, започват да налагат глоби с фиш в момента на извършване на нарушението и да събират незабавно сумата, предвидена в закона. Бланките с фишовете са пристигнали в ОДП-Кърджали и са раздадени на районните полицейски управления. Със заповед на директора на ОДП комисар Стефан Ангелов са определи 44 служители от сектор “Пътна полиция” и полицейските управления, които имат право да налагат и събират глоби с фишове.

Събирането на глоби до 50 лв. в момента на налагането им стана възможно с измененията за ЗДвП. Новото законово положение се използва при извършено маловажно нарушение, което не е създало непосредствена опасност за движението. На водачите, които платят глоба, наложена с фиш, не се отнемат контролни точки. Шофьорите имат право да откажат такова плащане и тогава се съставя акт за административно нарушение.

От плащането на глоби, наложени с фиш, не могат да се възползват водачи без постоянен адрес в България. На тях задължително им се съставят актове.

В заповедта на комисар Стефан Ангелов подробно е описан механизмът, по който да се води и съхранява документацията и да се извършва отчетността във връзка с наложените глоби с фишове.