Отмениха бедственото положение в Кърджалийско
Отмениха бедственото положение в Кърджалийско / netinfo

Бедственото положение в Кърджалийско се отменя, считано от 16.00 часа на  9 февруари, реши Кризисният щаб, председателстван от областния управител Иванка Таушанова.  Няма затворени пътища от републиканската пътна мрежа, докладва директорът на ОПУ инж. Радостин Ламбрев. Отпада ограничението за движение с вериги в цялата област. Остава забраната за товарните автомобили с ремаркета и полуремаркета, с изключение на пътя Кърджали-Черноочене-Хасково.

Няма населени места с нарушено електрозахранване и водоподаване.

Язовирите от каскада „Арда" - „Кърджали" и „Студен кладенец" имат достатъчен свободен обем да посрещнат евентуално интензивно снеготопене. Готови сме за контролирано изпускане при необходимост, но за момента притокът е слаб, обясни началникът на язовирен район „Кърджали" инж. Иван Делчев.

На заседанието бе обсъдена поддръжката в кризисни ситуации на „Водното огледало", което няма авариен план за 2011 и 2012 г, както и състоянието на всички 28 потенциално опасни микроязовира на територията на областта, част от които продължават да преливат. Наред с общините собственици на микроязовирите в областта са и две държавни фирми - „Напоителни системи", която има 20 микроязовира в региона, и „Земинвест" - с 453. Болшинството са отдадени на арендатори.