Осми математически турнир завърши в Кърджали
Осми математически турнир завърши в Кърджали / netinfo

За осми пореден път Регионален инспектират по образованието-Кърджали, Пловдивски Университет „Паисий Хилендарски” и Съюз на математиците в България - секция Кърджали организираха областен математически турнир. Състезанието бе под патронажа на Областния управител инж. Ангел Коджаманов, а председател на организационния комитет - кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис.

 В турнира участваха 1215 ученика от всички общини на област Кърджали, както и голям брой от различни училища на Хасково и Димитровград. За пръв път в турнира взеха участие и ученици от Смолян. Състезанието е за ученици от 3 до 12 клас и се проведе в ГПЧЕ „Христо Ботев” за учениците от 3 до 11 клас и в СОУ „Отец Паисий”- за учениците от12 клас. Задачите за състезанието бяха подготвени от екип, под ръководството на проф. Сава Гроздев от БАН. Журито на турнира бе под ръководството на доц. Манев- зам. декан на ФМИ на ПУ. На 33 участници от 12 клас, набрали съответен брой точки бе призната отлична оценка за прием в четирите специалност на ФМИ към ПУ „Паисий Хилендарски”. На трима от тях - Георги Тодоров от математическата гимназия в Хасково, Вангел Кутелов и Елис Какит от езиковата гимназия в Кърджали бе призната оценка 6,00 . Още 30 ученика получиха оценки 5,80 и 5,60. 13 от тях са от езиковата гимназия в Кърджали, 4 от езиковата гимназия в Хасково, по 2 от СОУ”Отец Паисий” Кърджали, математическите гимназии в Хасково и Димитровград, строителния техникум в Хасково и по една от Строителния техникум в Кърджали, СОУ „Васил Левски” в Крумовград, СОУ” Отец Паисий” Кирково, езиковата гимназия в Димитровград и математическата гимназия в Смолян.

При закриване на турнира Георги Колев- главен секретар на Областна администрация от името на областния управител връчи купа на областния управител на най-добрия випускник от област Кърджали- Вангел Кутелов и плакет за най-добър учител по математика на Йорданка Чавдарова- директор на езиковата гимназия в Кърджали. Призьорите бяха наградени от Надя Джунджулова- началник на РИО, Елисавета Кехайова- зам.кмет на община Кърджали, Николай Райков- държавен експерт по математика в МОН, проф. Сава Гроздев и доц. Манчо Манев. Турнирът бе закрит с концерт, подготвен от ОДК-Кърджали.