Оптимизират училищната мрежа
Оптимизират училищната мрежа / netinfo
Общинският съвет прие Програма за оптимизиране на училищната мрежа в община Кърджали до 2011 г . Тя е разработена в съответствие с Националната програма на МОН за развитие на училищното образование и предучилищното възпитание /2006 –2015 /и има за главна цел да осигури равен достъп и модерно и качествено образование на всички деца . Усилията ще бъдат насочени към премахване на маломерните и слети паралелки , създаване на средищни училища, оптимизиране на паралелките в града и десегрегация на етническите малцинства .
Първият 2008 –2009 г. включва утвърждаване на нова училищна мрежа и предложение за закриване на учили ща ,които не отговарят на законовите и нормативни уредби – 5 в селата Калоянци, Орешница, Бели пласт, Три могили, Островица и едно в Кърджали - ОУ “Г. Бенковски“. На второ място ще бъдат определени средищни училища и оптимизиране на паралелките в градските учебни заведения, коригиране таксите в ДГ, ЦДГ и общежития.
При втория етап 2009-2010 г ще продължи преструктуриране на училищната мрежа. Ще се акцентира върху възможностите за развитие на детските способности под формата на СИП, клубове и извънкласни дейности и повишаване квалификацията на педагогическия персонал, подобряване столовото хранене на учениците и т. н. Ще се изготвят инвестиционни проекти с оглед привличане на допълнителни финансови средства.