ОЦК Кърджали трябва да се отчете до края на март пред РИОСВ
ОЦК Кърджали трябва да се отчете до края на март пред РИОСВ / netinfo

33 предприятия, работещи на територията на регионалната екоинспекция са включени в системата за контрол на обекти, формиращи и заустващи отпадни води в повърхностни водни обекти. До края на март всички те трябва да подадат в РИОСВ – Хасково попълнени информационни карти с данни за 2008 година. След това предоставената информация се въвежда в единна национална-информационна система.

 

Предприятията от региона, които са задължени да попълват информационни карти, заустват отпадните води от дейността си в поречията на реките Марица и Арда. 20 от обектите, подлежащи на разрешителен режим по Закона за водите, както и тези с издадено комплексно разрешително по Закона за опазване на околната среда работят в област Хасково, а останалите 13 в Кърджалийска област. Такива са предимно големите промишлени предприятия като „Вулкан Цимент” АД, “Неохим” АД - град Димитровград, “ОЦК” АД - град Кърджали, „Каменица” АД – Хасково, канализационните клонове от населените места, както и някои по-малки обекти, изпускащи силно замърсени отпадъчни води.

 

В информационните карти се посочват необходимите данни за производствените характеристики за всеки един от промишлените обекти, количеството на взетите и използвани водни маси и пречистването им. Попълването и отчитането на такива карти е част от работещата от 2005 година у нас контролно–информационна система. В нея се въвеждат и резултатите от всички анализи на заустваните води, извършени при контролната дейност на РИОСВ- Хасково.

Контролно-информационната система позволява изготвянето на редица справки за количеството и качеството на изпуснатите във водните обекти отпадъчни води в България.