Областният управител на Кърджали иска 2,5 млн. лева за укрепване на свлачище
Областният управител на Кърджали иска 2,5 млн. лева за укрепване на свлачище / netinfo

Агенция „Пътна инфраструктура" ще поиска 2,5 млн. лева от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане за укрепване на активизиралото се преди 10-ина години свлачище край джебелското село Генерал Гешево. За това са настоявали областната управителка на Кърджали Иванка Таушанова и шефът на областното пътно управление Радостин Ламбрев, които днес са извършили оглед на свлачището.  Геолозите уверили Таушанова, че на този етап свлачищните процеси са затихнали.

Пътят за Генерал Гешево обслужва няколко села и махали с население около 700 души и е единствената им връзка с общинския център Джебел. Сега те се придвижват, макар и трудно, по временно паралелно трасе, покрито с баластра. През  зимата обаче ситуацията се влошава и при обилен снеговалеж  хората остават откъснати от света.

Инж. Ламбрев е категоричен, че ремонтът трябва да започне с отводняване и изграждане на водостоци, тъй като липсата на отводнителна система причинява деформации, които затрудняват движението на моторно-превозни средства, а при обилни валежи има опасност пътната връзка да се прекъсне. За това има изготвен технически проект.