Пари
Пари / БГНЕС
Областният управител на Кърджали Никола Чанев ще обжалва решенията на местния парламент, с които се увеличават такса смет и таксата за гробно място. Това заяви днес на пресконференция самият той, цитиран от БТА.

Според него мотивите на общинската администрация за повишаване на таксите са формални и неистински.

На практика от жителите на община Кърджали се очаква да плащат повече за такса смет за същия мръсен град, коментира Чанев. Според него мотива, че таксата се увеличава, заради увеличените отчисления към държавата са несъстоятелни. По думите му законодателят е предвидил възможност да бъдат намалени тези такси, намалявайки обема на отпадъците, както това се е било случило в над 30 общини в България.

Чанев атакува и увеличението на таксите за гробищния парк, които според него са се увеличили със 100 процента. Според него той е в много лошо състояние. "Директорът на Общинското предприятие "Обредни дейности" като изпълнител на услугата предлага таксата да бъде увеличена с 40 процента, а Общинският съвет, без да ни каже защо, ги увеличава двойно.", коментира Чанев.

Той нарече подобни действия "прецедент на територията не само на територията на област Кърджали, но и в цяла България".

Чанев съобщи още, че общинското предприятие "Обредни дейности" от първия работен ден на 2021 година вече събира новите по-високи такси, без те да са влезли в сила, тъй като още текат двете седмици, в които те могат да бъдат обжалвани.
БТА