Няма завишен алуминий в питейната вода
Няма завишен алуминий в питейната вода / netinfo

Водните проби, изследвани в лабораторията на Националния център по опазване на общественото здраве към МЗ в София и в Дирекция “Лабораторни изследвания “ в РИОКОЗ – Кърджали показват, че съдържанието на алуминий е в границите на санитарно-хигиенните норми по Наредба № 9 за качеството на питейната вода.

Пробите са взети от 8 водоизточника в различни квартали на града, а допълнителните изследвания в двете лаборатории бяха предизвикани от излъчен на 16 юли 2006 г. репортаж по БиТиВи.

В лабораторията на РИОКОЗ изследванията се извършват по оригинална методика на световно известната фирма MERCK . Мониторингът е постоянен като се следят всички показатели, имащи значение за здравето на човека. През I-вото шестмесечие на 2006 год. всички проби и изследвания показват, че във водите за питейно-битови нужди няма отклонения от нормите. Постоянен е мониторингът и на показателите с индикаторно значение, какъвто е “остатъчният алуминий”.

При проверките на РИОКОЗ във връзка със случая бе констатирано, че в лабораторията на Пречиствателна станция на ВиК в с.Енчец, община Кърджали, се упражнява непрекъснат контрол по този показател. За периода 13 юни – 17 юли 2006 г. е констатирано еднократно превишаване на съдържанието на остатъчен алуминий във водата. Съгласно лабораторния журнал на станцията, на 20 юни 2006 г. то е било 0,3 мг/литър при норма 0,2 мг/ литър. Причината е преминаване от един към друг коагулант, използван за преодоляване мътността на суровата вода.

РИОКОЗ Кърджали в качеството си на официален орган за държавен здравен контрол упражнява постоянен и периодичен мониторинг на качеството на подаваната към населението питейна вода.