“Научи се да плуваш” стартира днес
“Научи се да плуваш” стартира днес / netinfo

Програмата “Научи се да плуваш” на ДАМС ще стартира официално в Кърджали от 10,30 на плувен комплекс “Арпезос”. Кърджали е едно от 17-те населени места в страната, където за втора поредна година Държавната агенция за младежта и спорта с партньори Министерство на образованието и науката, общинските администрации, спортни клубове по плуване, регионалните инспекторати по образование, ученическите спортни школи ще реализира програмата за организиране и провеждане на обучение по плуване на ученици на възраст 8-9 години (ІІ-ІІІ клас).

Основната цел е начално обучение по плуване на ученици за подобряване на тяхното здраве и физическа дееспособност, предпазване от удавяне и създаване на предпоставки за последващи системни занимания с водни спортове.
В Кърджали в програмата “Научи се да плуваш” ще се включат около 120 деца, предварително определени на квотен принцип от всички учебни заведения.
Програмата тук ще се реализира от 11 юни до 4 август като в заниманията ще се провеждат в рамките на 20-30 часа за курса на обучение. Осигурени са треньор и спортни пособия, а обучението е безплатно за включените деца.

По време на курса по плуване на учениците ще се разясняват основните елементи на стиловете, правилата за безопасност и хигиенните изисквания при ползване на плувните басейни.