Научи правилата, цени живота!
Научи правилата, цени живота! / netinfo
"Научи правилата, цени живота! "-под това мото се обединиха всички решаващи фактори в областта на безопасността на движението по пътищата за деца и подрастващи – РИОКОЗ, Регионалния инспекторат по образование, КАТ, СБА и Община Кърджали.

Идеята да се организира цялостно движение за безопасност на децата по пътя бе предложена от директора на РИОКОЗ д-р Жени Стайкова, дм във връзка с изпълнението на Националната стратегия за опазване живота и здравето на децата в пътното движение на Министерството на здравеопазването. В подкрепа на реализацията на тази идея в края на миналата учебна година се проведе областната методическа сбирка по безопасност на движението с учители. В нея се включиха специалистите Данчо Йорданов (РИО), Иван Бакърджиев (КАТ към ОДП), Господин Атанасов (СБА). Сбирката се проведе в СОУ “Св.Кл.Охридски” и завърши с състезание по колоездене, спонсорирано от РИОКОЗ.

През настоящата учебна година движението за безопасност на децата на пътя ще стартира отново в СОУ “Св.Кл.Охридски” със състезнаие по приложно колоездене днес от 14 часа. Ще участват деца от ІІ до V клас. Подготвен е и тест за проверка на знанията им по правилата за движение. Отличниците в състезанието и теста ще получат награди, осигурени от СБА и РИОКОЗ - грамоти, тениски и лакомства.

Движението “Научи правилата, цени живота” изисква съпричастност на цялото общество, институциите, родителите, участниците в пътното движение и Община Кърджали – е убедена психоложката на РИОКОЗ Златка Лапанова, която в РИОКОЗ работи по изпълнението на Националната стратегия за опазване живота и здравето на децата в пътното движение на Министерството на здравеопазването.