Напускат електриците в ОЦК, заводът пред спиране
Напускат електриците в ОЦК, заводът пред спиране / netinfo

Всичките 9 останали работници в цех „Елктрозахранване" в ОЦК-Кърджали днес подадоха молби за напускане. По думите на електричарите причина за това е както липсата на достоверна информация относно преговорите с банките кредиторки за новия инвеститор, така и  изобилие от дезинформация, целяща да потуши напрежението и спре очакваната за петък лавина от напускащи. На практика спирането на цех „Елктрозахранване" в металургичното предприятие означава и спиране на завода, тъй като всички инсталации се захранват с електричество - ниско и високо напрежение, твърдят металурзи. И казват, че от тук насетне думата има ръководството на завода.

„Водим разговори с подалите молби за напускане на електрозахранващия цех. Държим много на тези хора и ще направим всичко възможно да ги задържим защото те са специалисти, изграждани с години", каза за Дарик финансовият директор на ОЦК Валентин Манев, който в момента представлява ръководството в Кърджали. Свързахме се с финансовия директор на ОЦК Валентин Манев за някаква реакция от страна на ръководството. Според него имало и други резервни варианти, ако все пак електротехниците са непреклонни и от 1 юли напуснат работа, но се надява, че до там няма да се стигне.

Междувременно от синдикат „Защита" обявиха, че ако до 2 юли няма някакво движение по разрешаване на казуса с ОЦК - инвеститор, изплащане на заплати и т.н., да излязат отново на протести, при това пред Народното събрание и Министерстгвото на икономиката. Възможно е една от формите на тези протести да е гладната стачка, посочи лидерът на синдиката Стефан Атанасов.