Набират хора за Миграция
Набират хора за Миграция / netinfo
Допълнителни щатни бройки и техника за създаване на ново гише в звено “Миграция” в Кърджали ще поиска директорът на ОД на МВР комисар Стефан Ангелов.  Представители на дирекция “Миграция” в София дойдоха  на среща с комисар Ангелов за обсъждане на необходимостта за разширяване на кърджалийското звено. Причината за сегашната ситуация е в ангажирането на миграционните служители със заверките на покани-декларации за краткосрочно пребиваване на чужди граждани в страната. Те бяха натоварени с това задължение от началото на юли и статистиката сочи, че още първия месец са били заверени 673 покани-декларации, през август – 707 и през септември – 601. Очертава са тенденцията за сериозно натоварване на обработка на документи в звено “Миграция” в Кърджали, което обслужва общините Кърджали и Черноочене и на паспортните звена в Районните полицейски управления, които извършват тази дейност по места. По тази причина ръководството на ОД на МВР ще поиска няколко щатни бройки за подсилване на звеното в Кърджали, а също и компютърни конфигурации за обработката на документацията. Наредбата за условия и реда за издаване на визи определя минимум средства, с които трябва да разполага един чужденец при посещение в България. За всеки ден престой се изисква 50 евро за лични разходи, 50 евро за настаняване и още 100 евро, ако чужденецът е с автомобил. При покана от български гражданин се снемат тези изисквания и прогнозата е, че всички, които имат близки и познати в страната ни, ще предпочетат да я посетят с покана. Това ще натоварва сериозно звено “Миграция” и паспортните звена в полицейските управления, поради което щатното и техническо укрепване и наложително.

Междувременно в Държавен вестник бе публикувана тарифата за таксите, които се събират в системата на МВР за заверка на покана-декларация – за физическо лице, което кани чужденец, тя е 10 лв., а за физическо или юридическо лице, извършващо дейност по Търговския закон, от юридическо лице, регистрирано по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, или от представителство на чуждестранно юридически лице, регистрирано по Закона за насърчаване на инвестициите, таксата е в размер на 20 лв.

Бързи поръчки за издаване на български документи за самоличност се приемат от понеделник във всички районни полицейски управления в областта. Решението бе взето от ръководството на ОД на МВР-Кърджали след наплива от граждани на гишетата на ТЗ “Български документи за самоличност” в областния център. В понеделник тази седмица са били подадени 347 заявления за издаване на паспорти и лични карти. Във вторник 260 граждани са пожелали да им бъдат издадени паспорти и лични карти. 80 процента от всички поръчки са бързи, а 18 процента експресни. Цената на бързите услугите за паспорт е 60 лв., а за лична карта 20 лв., експресните поръчки са съответно 150 лв. за паспорт и 60 лв. за лична карта. ТЗ “Български документи за самоличност” работи с удължено работно време, ако в края на деня все още има чакащи граждани. До приключване на наплива от граждани, който се очаква да продължи най-много до края на седмицата, ще бъдат приемани и бързи поръчки в районните полицейски управления.