Монтират Айше Молла чешма
Монтират Айше Молла чешма / netinfo

В събота,11 август, по обяд ще бъде монтирана чешмата “Айше молла”.  Тя е изработена от Иван Ненков по проект на архитект Танер Моллаахмед. Чешмата е от червен украински гранит, с 2 чучура, обясни г-н Ненков.    По професия той е строителен инженер, член е на Фонда на Съюза на българските художници . Негово дело са фонтаните на софийския площад “Славейков”, пред кметството в Бургас, мемориала на Илинденско-Преображенското въстание на Предела, който бе открит миналата година от президента Георги Първанов.

Общественият проект - Възстановяването на чешма “Айше молла”, е част от инициативата на община Кърджали за създаване на нови и възстановяване на старите символи на Кърджали. Създаден е Инициативен комитет, в който участват община Кърджали, Ротари клуб и фондация “Истикбал”. Стойността на проекта е 55000 лв. като средствата ще се набират от дарения чрез продажба на картички. Открити са и банкови сметки.

Кметът на общината отказа дарения на чужденци за възстановаване на чешмата, тъй като идеята е този символ да се роди за нов живот с усилията на всички кърджалийци . Имената на дарителите ще бъдат вписани в чешмата.