Момчилград - домакин на музикална академия
Момчилград - домакин на музикална академия / netinfo

25 студенти и преподаватели от България, Китай, Турция, Македония и САЩ ще посрещне  Момчилград. Поводът е лятна музикална академия "Орфей",  която ще се проведе там . Майсторски класове по цигулка, виола, виолончело и контрабас ще водят изтъкнати музиканти от Виена, Цюрих, София и Фрайбург.
      Като заключение на едноседмичните занимания от 30 август до 6 септември по изпълнителско майсторство студентите от Младежкия академичен оркестър „Орфей” ще изнесат празничен концерт в чест на Съединението на България на 5 септември в Момчилград.
     Артистичен директор на Академията е Маестро Марио Хасан Хосен – световноизвестен виртуоз-интерпретатор на Паганини и асоцииран професор по цигулково майсторство в университети от Мадрид и София. Забележителният швейцарски  диригент Йоел Матиас Йени ще води уроците по оркестрово майсторсво и ще дирижира заключителния тържествен концерт.
     Специални гости ще бъдат проф. Милена Моллова, Почетен Президент на Международна Музикална Академия Орфей’2008 и Директор на департамент “Музика” към Нов Български Университет - София, кметове, депутати, бизнесмени и общественици от Област Кърджали и страната. 
      
     По време на Академията участниците ще обсъдят възможностите да се разработи по-голям трансграничен проект с партньори от Гърция и Турция, за да се кандидатства за финансиране по европейските програми. Амбицията е Лятна академия „Орфей” да прерасне в традиционна, в сътрудничество с музиканти от университетите и консерваториите в Линц, Базел, Виена, Мадрид, Скопие, Анкара, Истанбул, Солун и Александрупулис.

    Началото бе поставено преди две години след среща на кмета на Момчилград с маестро Марио Хосен, който при посещение в града, очарован от атмосферата, е привлечен от идеята да организират проява, която да събуди интереса на младите родопчани към класическата музика. Така се популяризира по света красотата на природата на Родопите и уникалните възможности за културно-исторически, селски и еко-туризъм. 

     С цел да бъдат популяризирани туристическите забележителности на Момчилградския район, за участниците са предвидени екскурзии до Татул, резервата „Студен кладенец” и Харман кая.