Млади лекари от Кърджали „парализирани от страх от обвинения в лекарски грешки
Млади лекари от Кърджали „парализирани от страх от обвинения в лекарски грешки / netinfo

Кърджалийските лекари одобряват създаването на регистър на лекарските грешки, в който да влизат само доказани случаи. Това съобщи директорът на МБАЛ „Атанас Дафовски" в Кърджали д-р Тодор Черкезов при представянето на новоизбрания председател на БЛС в града край Арда д-р Магдалена Маринова.

По думите му социалното напрежение и реакциите на хората и имат двустранно негативен ефект. От една страна пациентите се страхуват да тръгнат към лечебните заведения, защото считат, че могат да бъдат обект на лекарска грешка. От друга страна лекарите, особено младите са толкова стресирани и уплашени, че не искат да влезнат при пациентите, да ги докосват, защото могат да бъдат обект на обвинения за лекарска грешка. Чувстват се парализирани", подчерта д-р Тодор Черкезов.

В качеството си на член на председателския съвет на БЛС в града край Арда той представи новия председател на организацията д-р Магдалена Маринова. Според нея в  Кърджали има добри лекари професионалисти, които са отговорни в работата си. „В този деликатен момент за лекарското съсловие в страната е необходимо да има доверие между лекари и пациенти", заяви пред журналисти новият председател на Регионалната колегия на лекарския съюз в Кърджали.