Михалевски: Има пари за Перперикон, Дянков, разреши на МРРБ да ги ползва
Михалевски: Има пари за Перперикон, Дянков, разреши на МРРБ да ги ползва / netinfo

 Час по-скоро трябва да се възстанови финансирането на проекта за строителство на посетителския център на Перперикон, 100 000 000 лева са осигурени още през 2008 година в специален фонд за спрени фаровски проекти, но е необходимо министърът на финансите Симеон Дянков да даде разрешение на МРРБ те да се разходват", заяви народният представител от Коалиция за България и бивш зам.-министър на регионалното развитие Димчо Михалевски. Той уточни, че тези пари засягали и други фаровски проекти като този за балнеологията в Златоград.

 Според него е необходимо възстановяване на целия фаровски проект, включващ освен строителството на посетителския център, и консервацията и рехабилитацията на Перперикон. Ако това не стане, туристите ще продължат да тъпчат върху разкопките и по този начин да се рушат исторически ценности. А в същото време обектът става опасен за самите тях - вече не са редки случаите на сериозни инциденти, предупреди народният представител.

 По думите му интересът към пометника е огромен. Михалевски припомни, че годишно Перперикон е посещаван от 250 000 туристи, а само през  последния месец тук са снимали филми шанхайската държавна телевизия, японската национална телевизия, телевизията на Чехия. Светът е обърнат към този проект и трябва да създадем условия час по-скоро той да бъде социализира, каза депутатът.

Според него причината да се спре фаровския проект за Перперикон е в разминаването на становищата на експерти по паметниците на културата, които първоначално го одобрили, но след смяната на правителствата през 2009 година се отметнали от позицията си. Не може да има различно мнение на една институция по един въпрос само в рамките на един месец, смята Михалевски.