Металурзите в ОЦК, обявили гладна стачка, са вече двама
Металурзите в ОЦК, обявили гладна стачка, са вече двама / netinfo

Двама са вече металурзите от ОЦК, обявили гладна стачка. Към технологът Стефан Атанасов днес се присъедини и колегата му Марин Стефанов. Най-лесно е да се запиша в Бюрото по труда, но няма да го направя, трябва да запазим завода, категоричен беше Стефанов. Причините за гладната стачка са същите - търпението е изчерпано, заплатите ги няма, няма и решение за изхода от кризата в комбината, обясни Стефанов. Според него и други работници ще предприемат крайната мярка на протеста.

За двамата гладуващи, които са на чай и вода, е осигурено помещение в ОЦК, както и постоянно лекарско наблюдение. Те обаче отказват да се приберат в предприятието и продължават активно да събират подписи от гражданите и гостите на Кърджали в центъра на града. Не ги спря и излелия се проливен дъжд преди обед.

Днес на мястото, където се събира подписката, пристигна лично заместник-директорът на ОЦК Валентин Манев, за да възпре металурзите от крайни действия, каквато е гладната стачка. Според него има надежда за благоприятно развитие на нещата в хода на преговорите с  банките кредиторки. По думите му те нямат интерес от обявяване на завода в несъстоятелност.

По данни на синдикатите събраните в подкрепа на металурзите подписи днес са достигнали 6000. Според регионалния председател на КНСБ в Кърджали Иванка Караколева на ден се събират около 1500 подписа.