Металурзите в ОЦК  готови да блокират ГКПП Капитан Андреево, утре при тях идва Дянков
Металурзите в ОЦК готови да блокират ГКПП Капитан Андреево, утре при тях идва Дянков / netinfo

Ако до края на седмицата не им бъдат изплатени заплатите, в понеделник или вторник металурзите от ОЦК, които не са получавали трудовите си възнаграждения от октомври миналата година, преместват протеста в София, включително и пред сградата на Интертръст Холдинг - собственик на комбината. Това заявиха категорично за пореден път протестиращите на митинг пред  паметника на Васил Левски в центъра на Кърджали. Ако проблемът с казуса „неизплатени заплати" продължава и след протеста в столицата, то следващата стъпка на металурзите е блокиране на най-близкия до Кърджали граничен пункт „Капитан Андреево".

За да подкрепят протестния митинг на металурзите, бяха дошли и представители на различни браншове - учители, миньори, от ВиК сектора, енергетици, не малко хора, организирани от КНСБ от Хасково, граждани на Кърджали, бивши работници в ОЦК. Всички те блокираха за половин час най-оживеното кръстовище в Кърджали - това на автогарата, откъдето поеха към паметника на Васил Левски в центъра на града. В подкрепа на металурзите се изказаха, освен представители на двата синдиката - КНСБ и Подкрепа, така също и областния управител Иванка Таушанова и кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис.

Таушанова съобщи пред металурзите, че утре в Кърджали пристига вицепремиера Симеон Дянков и покани работниците да се срещнат с него. Цитирайки премиер и вицепремиер, тя за пореден път изрази увереност пред металурзите, че проблемът им със заплатите ще бъде разрешен в скоро време.

Готов съм на всякакви законови действия, за да ви бъда полезен пък заяви градоначалникът.

„Призоваваме правителството и всички контролни органи да упражнят своите правомощия и екипът на Захариев бъде отстранен от ОЦК, което искат и металурзите. Той екипът доказа, че не може да управлява, но доказа и че може да трупа задължения, без да са предвидени пари за заплати и осигуровки", каза вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров.