Металурзите от ОЦК отново на протест след първомайските празници
Металурзите от ОЦК отново на протест след първомайските празници / netinfo

Ако до края на този месец няма яснота за новия мениджърски екип и не се заговори за пуск на ОЦК, работниците и служителите в завода излизат отново на протест. Това заяви днес на специална пресконференция лидерът на КНСБ в Кърджали Иванка Караколева. По думите й формата на протест тепърва ще се уточнява, но е възможно блокиране на по-големи пътни комуникации, както и палатков лагер пред областната управа на Кърджали. Търпението на металурзите вече се изчерпва, независимо, че те получиха възнагражденията си са януари и от части - за февруари, каза Караколева. Според нея  към момента са изплатени 500 хиляди лева, задължения за работни заплати за 2011 година, в които не влизат обезщетенията на служителите на работещите в Оловно производство.

Синдикалистите вече са направили разчет за необходимите суми за пускането на завода. 3 114 200  лева са необходими за това. От тях милион са нужни за първите 15 дни от пуска, за закупуване на горива, концентрати, реагенти, резервни части и т.н.

Днес от 13 часа започна и срещата на синдиката с представители на полската фирма „Силезия", която пожела да инвестира в ОЦК. От КНСБ по линия на полския синдикат „Солидарност" са направили допитване за фирмата и от там получили информация, че ръководството на същата, в една от фабриките си, си е позволила да смени целия персонал с временни работници. Това за нас е недопустимо, беше категорична Караколева. Освен това от Силезия настоявали да бъде запазен мениджърския екип на ОЦК в лицето на досегашния изпълнителен директор Славея Стоянова. „Нещо, с което нито синдикатите, нито металурзите ще се съгласят", каза още Караколева.

Тя разпространи и списък на фирми, свързани със сегашния собственик на завода Валентин Захариев, който ще бъде изпратен до преговарящите  и лично до премиера Бойко Борисов. В него влизат 16 фирми, две от които вече продадени. Това са Горубсо Мадан и Интер Пайп. Идеята е да се пресекат всякакви възможности новия инвеститор да влиза в каквито и да е контакти с тези фирми, уточни синдикалистката.