/ iStock/Getty Images
Утре над страната ще се наблюдава частично слънчево затъмнение
Осезаемо ще бъде частичното слънчево затъмнение на 25 октомври, като за област Кърджали Луната ще затъмни 33 процента от слънцето, каза Агоп Узунбохосян, директор на астрономическата обсерватория "Славей Златев" в града.

Той допълни, че от това затъмнение най-облагодетелствани ще бъдат хората живеещи в Североизточна България, където Луната ще покрие 39 процента от слънчевия диск.

Частично слънчево затъмнение ще се наблюдава от България идната седмица

Явлението е интересно, защото ще бъде свързано с намаляването на Слънцето през деня. Но искам да обърна внимание на хората да не си правят експерименти с пряко гледане на Слънцето или със слънчеви очила. Най-добре е да се наблюдава с опушено от свещ стъкло.“, каза Агоп Узунбохосян. 

По думите му, в кърджалийско частичното слънчево затъмнение ще започне в 12:30 часа, като Луната ще затъмнява Слънцето от горния му край. Максималната фаза на затъмнение ще може да бъде наблюдавана в 13:41 часа.

Директорът на кърджалийската астрономическа обсерватория обясни, че слънчевите и лунните затъмнения не са въпрос на периодика, а на цикличност, като за един период от 18 години се наблюдават определен брой слънчеви и лунни затъмнения, чийто брой остава един и същ. Също така, те са голяма рядкост, защото Луната е много малка и сянката, която хвърля е много тясна.

Агоп Узунбохосян допълни, че за утрешното събитие в обсерваторията има запитвания от учители за наблюдение на явлението от ученици.