Кръстиха 47 улици
Кръстиха 47 улици / netinfo

47 улици в Кърджали ще носят имена на изтъкнати личности от Възраждането, на българи, имащи принос към нашата и световната история и наука и на известни кърджалийци . Това решиха общинските съветници на редовното юнско заседание.


В началото те бяха запознати с предложенията на назначената със заповед на кмета специална комисия, в състава на която участваха общински експерти, представители на културни институции и общински съветници. След проведени четири заседания бяха селектирани предложенията, постъпили в общинска администрация от граждани, експерти от РИМ и Гражданско сдружение “Европейски демократичен път”.


Собствениците на новопостроените сгради на посочените улици трябва да регистрират своя адрес в съответствие с новите имена. Без промяна остава номерацията на старите сгради и жилищни блокове.
Сред утвърдените имена на улици в кв.”Възрожденци” са тези на изтъкнати български писатели - Елин Пелин, Захари Стоянов, Ангел Каралийчев и Ран Босилек. Част от улиците са именувани на български възрожденци –Райна Княгиня, Ангел Кънчев, Райко Жинзифов, Никола Фичев, Добри Чинтулов и Сава Филаретов.


Не са пропуснати и имената на известни природни и исторически забележителности - Силивряк, Моняк, Арпескос и Белите брези. Сред избраните имена на улици са и тези на известни личности свързани с града и региона – Иван Балкански, бившия кмет на Кърджали Петко Калчев, поетесата Петя Караколева, Кадрие Лятифова, писателя от Ардино Сабахатин Али, Реджеб Кюпчу и първата учителка в Източните Родопи Параскева Ванкова.
Пет улици в централната градска част и кв. “Студен кладенец” също вече имат имена. Това са улиците - “акад. Любомир Милетич“, “Незнаен войн”, “Аграрна”, ”Промишлена” и “Търговска”.