Консултират безплатно срещу затлъстяване
Консултират безплатно срещу затлъстяване / netinfo
Започна провеждането на профилактична кампания на РИОКОЗ по повод Националната седмица за борба със затлъстяването. Тя стартира от Кабинета за безплатно измерване на кръвното налягане и борба с хипертонията, известен като Кабинет “СИНДИ”. Много граждани с наднормено тегло бяха консултирани от лекар-специалист по хранене за възможността да избегнат този рисков фактор за тяхното здраве. Същата инициатва ще се реализира и на 7 ноември от 9 до 10 часа.

В  завод “Орфей” се проведе  здравна беседа за индивидуалния риск от затлъстяването и принципите на здравословното хранене. На работниците и служителите бе предложено здравословно обедно меню, изготгвено от специалиста по хранене в РИОКОЗ д-р Валентин Колев. На всички желаещи с наднормено тегло бе извършено измерване с професионална теглилка ТАНИТА, която отчита показателите за ръст, тегло, съдържание на вода, мускулна и мастна маса за определяне количеството килокалории, необходими дневно на организма.

Утре, 5 ноември, от 11 часа в ПГ по туризъм “Проф. д-р Асен Златаров” ще се проведе Европейски ден за здравословна храна и готвене. Учениците ще посветят едно практическо занятия с приготвяне на здравословно меню с продукти, предоставени им от РИОКОЗ по Националния план за действие “Храни и хранене, 2005 - 2010 година”. Каним Ви да отразите това събитие.

Примерно здравословно меню е изготвено и за учениците от СОУ”Петко Рачов Славейков”. То ще им бъде предложено на 6 ноември, а преди това ще се проведе масов крос за здраве. Началото на профилактичната кампания там е от 10 часа.

На 7 ноември здравословно меню ще консумират децата от детска градина “Дъга”, съчетано с провеждането на спортно-състезателни игри.

Целта на профилактичната кампания в рамките на Националната седмица за борба със затлъстяването е да се повиши информираността за индивидуалния риск, да се популяризират принципите на здравословното хранене и двигателната активност като фактори в борбата с наднорменото тегло. В по-големите търговски обекти се разпространяват информационни материали за здравословното хранене и пирамидата на храненето.

Тази година Седмицата се провежда под патронажа г-жа Гергана Грънчарова, министър по европейските въпроси и г-жа Весела лечева, председател на Държавната агенция за младежта и спорта.

През последните десетилетия у нас се наблюдават неблагоприятни характеристики и тенденции в храненето на населението, включително и сред децата. Нездравословният модел на хранене и ниската физическа активност са предпоставка за рязкото увеличаване на свръхтеглото и затлъстяването. Последното представително проучване на храненето и хранителния статус на населението в България, проведено през 2004 година от Националния център по опазване на общественото здраве и всички РИОКОЗ в страната показа, че свръхтеглото и затлъстяването са сериозни проблеми и при дзецата. Със свръхтегло са 19% от момчетата на 10-18 години и 16% от момичетата на 10-14 години. Със затлъстяване са 8% от момчетата и 4% от момичетата в тези възрастови групи. Важна задача на Националния план за действие “Храни и хранене, 2005 - 2010 година” е да се извършат положителни промени в националния хранителен модел за намаляване риска от хранвителни дефицити и хронични заболявания, свързани с храненето.