Комисия констатира 34 нарушения в работата на ВиК в Кърджали
Комисия констатира 34 нарушения в работата на ВиК в Кърджали / netinfo

34 задължителни предписания са връчени на управителя на кърджалийското "ВиК" за отстраняване на констатирани нарушения при проверка на три обекта, стопанисвани от фирмата -  Пречиствателната станция за питейна вода "Енчец", язовир "Боровица" и  водоема на село Петлино. Проверката е извършена по заповед на областния управител, а в комисията е имало представители на РИОСВ, "Гражданска защита", МВР, Басейнова дирекция, РИОКОЗ и Инспекцията по труда. Сред констатациите от проверката са занижен контрол на достъп до обектите, нефункциониращ озонатор на пречиствателната станция на "Енчец", липса на картотека на използваните опасни вещества, както и ивформационни листове за безопасност на химическите агенти. Вентилацията в химическата лаборатория на станцията не функционирала надеждно. Въз основа на констатираните нарушения проверяващите са възложили на управителя на "ВиК" да изгради видеонаблюдение на Пречиствателната станция за питейна вода  "Енчец", да организира надежден пропускателен режим, да отстрани течовете, да поддържа ел.разпределителните съоръжения, така че да отговарят на правилата за безопасност. Според управителя на дружеството Милан Миланов проверките, които му се правят са тендициозни и целят политическото му уволнение, което според него щяло да се случи на 27 ноември, когато е общото събрание на дружеството. В писмен вид той бил подал възражение до председателя на междуведомствената комисия, в което отхвърлял 20 от 34-те наложени му предписания.
Междувременно друга проверка е установила, че във ВиК-Кърджали има високи загуби на вода и ниска събираемост на вземанията от нередовните платци, които е допуснал управителят на дружеството Милан Миланов. Финансово-икономическото състояние за 2007 г, 2008 г и първото деветмесечие на 2009 г показва, че дружеството е работило на незначителна печалба, а краткосрочните задължения и вземанията му се увеличили. Загубите на вода са скочили с 2,12 процента през 2008 г спрямо 2007-а, а през настоящата 2009-та - с още 0,99 %.  По този показател директорът не е успял да изпълни спуснатият от ДКЕВР бизнесплан.
Рентабилността на продажбите във фирмата пък е една от най-ниските в сектора. В края на септември тя е била едва 0, 041 на сто при средна за сектора 5,024. Под средната за сектора е и средната работна заплата във фирмата.
Като цяло разходите на предприятието надхвърлят приходите, несъбраните вземания от клиенти са над 1 200 000 лева, а задълженията към доставчиците, бюджета, персонала, социалното осигуряване и др. надхвърлят 1 120 000 лева.
Милан Миланов е управител на "ВиК - Кърджали" от февруари 2007 г. 51 на сто от капитала на дружеството е собственост на държавата, останалите 49% държат общините, като най-голям дял - 18% се падат на община Кърджали. Кирково и Крумовград са с по 8%, Момчилград с 5%, Ардино с 4%, Джебел и Черноочене - с по 3%.