Коджаманов пак върна решение на ОбС Кърджали
Коджаманов пак върна решение на ОбС Кърджали / netinfo
Областният управител Ангел Коджаманов върна, като незаконосъобразно и оспори в съда Решение № 653 на Общински съвет – Кърджали, прието на заседание, проведено на 26. 07. 2007 година.

Местният парламент е дал съгласие да се учреди възмездно право на строеж върху имоти частна общинска собственост в кв. „Веселчани”, на собственици на постройки с установен траен устройствен статут.

С точка 2 от същото решение Общинският съвет е задължил кмета на община Кърджали да сключи договори за учредяване право на строеж със собствениците на тези постройки по пазарни цени определени от лицензиран оценител и приети от експертен съвет по приватизация. Решенията на съветниците обаче не са съобразени с текстовете от законите и наредбите, които се прилагат по казуса.

Ръководен от принципа на законност, на основание Закона за местно самоуправление и местна администрация областният управител върна със своя заповед за ново обсъждане Решение № 653. В законоустановения 14 дневен срок Общински съвет Кърджали не се произнесе по върнатия акт.

Според областния управител решението на местните законотворци е незаконосъобразно по следните съображения:

От изпратените преписки от община Кърджали няма доказателства, че в периода 17.04.2001г - 17.10.2001г. Общински съвет Кърджали е приел решения за процедури за изменение на действащия подробен устройствен план с цел и изброените строежи с временен устройствен статут да са придобили траен статут по смисъла и в сроковете на § 17 от ПРЗ на ЗУТ, на което специално правно основание Общински съвет Кърджали се е позовал при учредяване право на строеж. ЗУТ предвижда възможността да се учреди право на строеж при условията и по реда на ЗОбС само за строежи, които са придобили траен статут в сроковете на цитираната специална разпоредба. Тъй като не са представени никакви доказателства в тази насока и в законовия 14 дневен срок от получаване на заповедта Общински съвет Кърджали не е отменил незаконосъобразното си Решение областният управител оспори пред Административен съд – Кърджали акта. Очаква се решението на магистратите.