Коджаманов на форум за трансграничното сътрудничество в  Одрин
Коджаманов на форум за трансграничното сътрудничество в Одрин / netinfo



Областният управител инж. Ангел Коджаманов участва в работата на кръгла маса „България – Турция – трансгранично сътрудничество”, която се проведе днес в Одрин. Организатори на форума са посолството на България в Анкара-посланик Бранимир Младенов и Фондация за изследване на икономическата политика на Турция (TEPAV) с изпълнителен директор проф. Гювен Сак. Зам.-министърът на МРРБ Искра Михайлова представи българският опит с предприсъединителните програми. Стана ясно, че започва работата по съвместна програма между България и Турция, с която ние като страна членка ще подпомагаме присъединяването на съседите в Европейския съюз. Бяха представени добри практики от съвместни трансгранични проекти досега от двете страни на границата.
Областният управител инж. Коджаманов обсъди бъдещи общи проекти с валията на Одрин Мустафа Бююк. Туризмът ще е един от приоритетите в развитието на съвместните идеи занапред. Подкрепа за развитие на добросъседските отношения и занапред бе заявена и от генералния консул на България в Одрин Ангел Ангелов. Със зам.-министър Михайлова областният управител разговаря за предстоящото отваряне на мярка от оперативната програма регионално развитие, касаеща туристическите атракции по регионите. Във връзка с това, най-вероятно ще е необходимо по-тясно сътрудничество между общините и областните управители, които са представителите на държавата по места за по-успешното изпълнение на програмата, коментираха управленците.
През 2007 г. Фондацията за изследване на икономическата политика в Турция и българското посолство в Турция генерираха платформа за споделяне на българския опит в предприсъединителния процес. През ноември 2007 г. в Анкара се проведе конференция на тема: „България в ЕС: Предизвикателство и перспективи – споделяне на опит с Турция” през 2008 г. усилията са насочени към регионалното развитие, икономика и програми за трансгранично сътрудничество. В тази рамка беше и днешния форум в Одрин.