Кирковските деца -радетели за безопасни пътища
Кирковските деца -радетели за безопасни пътища / netinfo
В рамките на Месеца на превенцията, организиран от РПУ-Кирково, от няколко дни се провежда съвместната акция на полицаи с ученици от селата Чорбаджийско, Кирково и Бенковски за безопасно движение по пътищата.

По един час на обед след учебни занятия момичета и момчета от 6-ти до 8-ми клас, облечени в специалните светлоотразителни жилетки, помагат на полицаите при контрола на автомобилния транспорт.

Членовете на клуба “Млади приятели на полицията – патрули” при РПУ – Кирково посвещават своята дейност на 1 юни – Деня на детето.

На всеки спрян за проверка шофьор учениците – полицаи обясняват, че на пътя има деца, призовават водачите да поставят коланите, да намалят скоростта, а на 1 юни да включат светлините на автомобилите си. Преди да пожелаят “Лек път!”, патрулите подаряват листовка, която да напомня на водачите, че децата искат да бъдат в безопасност на пътя.

За четвърта поредна година в община Кирково се проведе състезание с велосипеди с елементи от приложното колоездене, като участниците показаха и знанията си по Закона за движението по пътищата чрез писмен тест.

Много награди – оригинални бележници, албуми, занимателни игри и практични пособия, допълниха удоволствието на спечелилите призови места състезатели, които се окичиха с медали с логото на турнира “На пътя в безопасност”.

Възрастовите групи по традиция бяха от 3-ти до 5-ти и от 6-ти до 8-ми клас. Ученици от 8 училища мериха сили помежду си, като дадоха всичко от себе си отборите им да се наредят по-напред в класацията. Тази година в надпреварата се включиха и 10 състезатели от клуб “Млади приятели на полицията – колоездене” при РПУ – Кирково.

При момичетата от 3-ти до 5-ти клас се отличиха Каролина Здравкова Боянова от ОУ “В. Левски” – Дрангово – първо място, Михаела Дафинова Денева от ОУ “Ив. Вазов” – Чакаларово – второ място, и Юлияна Асенова Иванова от СОУ “Отец Паисий” – Кирково – трето място. По-големите момичета се наредиха на стълбицата на победителите, като златния медал грабна Михаела Валентинова Младенова от СОУ “Отец Паисий” – Кирково, следвана от Йоана Иванова Радославова от ОУ “Ив. Вазов” – Чакаларово, а трета остана съотборничката й Анита Миткова Иванова.

При малките колоездачи от 3-ти до 5-ти клас победител стана Ивелин Мирославов Порязов от ОУ “В. Левски” – Тихомир, а второ и трето място си поделиха момчетата от клуб “Млади приятели на полицията” при РПУ – Кирково Александър Севдалинов Кьосев и Любослав Асенов Илиев. Битката в индивидуалната надпревара при момчетата от 6-ти до 8-ми клас завърши, като и трите призови места бяха заети от велосипедисти от ОУ “Ив. Вазов” – Чакаларово. Шампион стана Борислав Севдалинов Иванов, а негови подгласници останаха Пламен Сергеев Календжиев и Кристиян Митков Петров.

Купите в отборното класиране попаднаха в ръцете на най-упоритите колоездачи от ОУ “Ив. Вазов” – Чакаларово. От четирите най-желани отборни отличия те грабнаха общо три в три от възрастовите групи. Четвъртото отличие ще краси СОУ “Отец Паисий” – Кирково.