Изграждат посетителски център на Перперикон
Изграждат посетителски център на Перперикон / netinfo

През март започва изграждането на посетителски център на историческия обект Перперикон, а до три години обектът ще се превърне в световен туристически паметник, съобщи археологът Николай Овчаров. За миналата година Перперикон е бил посетен от 225 хиляди българи или с над 40 хиляди души повече в сравнение с 2007-ма година.

Освен паркинг за 50 автомобила, обектът Перперикон ще има посетителски център от тази есен, а до 2012-та година ще бъде напълно реставриран и консервиран. Средствата, на обща стойност 2,6 млн. евро, са осигурени по проект за трансгранично сътрудничество на програмата ФАР, обясни Николай Овчаров. Започва и нов проект, на стойност 5 милиона евро:

„Два града от двете страни на границата – Перперикон до Кърджали и Димотика в Северна Гърция, един изключителен паметник, също скален град, подобен на Перперикон – с крепост върху него, свързана с нашата история. Това са прочутите обсади на Калоян по време на Кръстоносните походи. Тези два, заедно движещи се обекта, да станат една обща туристическа дестинация, естествено с всичко, което трябва да се извърши по тях”, обясни Николай Овчаров.

Средствата за ПерпериконДимотика трябва да бъдат осигурени от европейските фондове.