Иконите на кърджалийския музей от 16-19 век ще гостуват на родния си Одрин
Иконите на кърджалийския музей от 16-19 век ще гостуват на родния си Одрин / netinfo

До май на 2012 година колекцията от икони от 16-18 век на Регионалния исторически музей в Кърджали ще гостува в Одрин. Това става по силата на проект между българската културна институция и музея в Одрин, съобщи директорът на РИМ-Кърджали Павел Петков в интервю за Радио Кърджали. По думите му с реализирането на проекта старите български икони за първи път ще отидат по родните си места, тъй като повечето са дело на зографи от Одринската иконографска школа.

78 са иконите в колекцията „Иконите на Родопите, 16-19 век". Те са събрани в научна експедиция на националния исторически музей и Регионалния исторически музей в Кърджали през 1985 година от храмове в Ивайловградско, Хасковско, Кърджалийско и Смолян. Най-ранната икона в експозицията Св. Йоан  Богослов от Смолян е от края на 16 век.

Колекцията от стари икони на кърджалийския музей досега е гостувала на варненския Аладжа манастир и в криптата на храм-паметника „Александър Невски". Този вид изнасяне на културен продукт е пътят за развитие на туризма в региона, защото едно такова показване ориентира туристите към нашия край, това сочи опита ни, каза Павел Петков. Според него добрата реклама на археологическия комплекс Перперикон привлякла над 60 хиляди туристи от страната и чужбина да посетят Източните Родопи и нейните археологически забележителности.