Hаказан e началникът на хвостохранилището
Hаказан e началникът на хвостохранилището / netinfo
В неделя беше допуснато залпово изнасяне на прах от една от временно изградените диги на хвостохранилището на “ГОРУБСО-КЪРДЖАЛИ”АД. Причина за това бяха лошите метеорологични условия - на първо място силен северен вятър – 119км/час, който вдигаше прах от една от дигите. Друга причина са ниските температури, които затрудняват работата на оросителната система.
Посоката на силният вятър беше от Кърджали и градът и селата около хвостохранилището не бяха запрашени.
Във връзка със случилото се в неделя е наказан началникът на хвостохранилището, който не е предприел адекватни превантивни действия, за да не се допуска подобно залпово изнасяне на прах.Предприети са незабавни действия за отстраняване на пропуска и незабавно оросяване на сухата част от временната дига.
“ГОРУБСО-КЪРДЖАЛИ”АД припомня, че изпълнява програма по подобряване на оросителната система на хвостохранилището с цел непрекъсната работа и при тежки метеорологични условия. Дружеството изпълни първа част от проекта по техническа рукултивация на откосите, предстои да бъде извършена биологическата рекултивация, като проекта е на стойност над 500 000 лева.