Форум по проблемите на репродуктивното здраве под надслов „ Обединени за повече деца в Родопите“  организира в Кърджали Фондация „Искам бебе“.
Форум по проблемите на репродуктивното здраве под надслов „ Обединени за повече деца в Родопите“ организира в Кърджали Фондация „Искам бебе“. / netinfo
Форум по проблемите на репродуктивното здраве под надслов „ Обединени за повече деца в Родопите“  организира в Кърджали Фондация „Искам бебе“, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.
Събитието бе под патронажа на областния управител Никола Чанев и с участието на представители на общините, психолози, родители и др. „Целта е да стартираме поредица от срещи в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми в този край, да им окажем психологическа помощ и да споделим опита на местните власти при финансиране на инвитро процедури“, обясни Радина Велчева, създател на организацията.
В 45 български общини вече функционират фондове ин витро, които годишно заделят 1 млн за репродуктивно здраве. Средната успеваемост в клиниките е 25 процента, стремим се да е по-висока. Затова насърчаваме двойките да са активни и да се обръщат за помощ навреме, каза Радина Велчева.
„Проблемът не е само медицински, той е хуманен и в условията на демографска криза институциите трябва да откликват и да бъдат в услуга на нуждаещите се“, изтъкна областният управител Никола Чанев. Той припомни, че средствата, събрани от продажбата на баниците на Фестивала „Бъдеще с традиции“, в размер на 4 200 лева, ще бъдат дарени на Фондация „Искам бебе“.
В рамките на събитието са предвидени консултации на двойки със специалисти на организацията в Бизнес-инкубатора и благотворителен концерт с базар в театъра от 19 часа.