Европейска имунизационна седмица 2009
Европейска имунизационна седмица 2009 / netinfo

България е сред 36-те държави, които от 20 до 26 април 2009 г. участват в инициативата на Европейския офис на Световната здравна организация и Европейския център за контрол на заболяванията „Европейска имунизационна седмица 2009”. Целта е да се повиши съзнанието на обществото към имунопрофилактиката. Гражданите трябва да осъзнаят, че само доброто взаимодействие между родителите, личните лекари и епидемиолозите от РИОКОЗ може да се осигури висок имунизационен обхват и да се предотврати възникването на опасни заразни заболявания, е основнтото послание на Европейската имунизационна седмица 2009 у нас.

За предпазване от заболяване от най-често срещаните инфекциозни болести в Европа, РИОКОЗ – Кърджали препоръчва на жителите на областта 2-3 седмици преди пътуване по повод екскурзия или работа в чужбина, да бъдат имунизирани.

След уточняване на имунизационния статус на всяко лице, в имунизационния кабинет на  РИОКОЗ срещу такса от 2.00 лв. могат да бъдат поставени ваксините ДТК /дифтерия, тетанус и коклюш/ и Приорикс /морбили, паротит и рубеола/, с което се елиминира рискът от тези заболявания. По такъв начин ще се предпазят както пътуващите в чужбина, така и техните близки, като се премахва опасността от последващо внасяне на посочените инфекциозни заболявания в област Кърджали.