С фотоизложба Еврейският исторически музей отбеляза 25-годишнината от създаването си в Кърджали.
С фотоизложба Еврейският исторически музей отбеляза 25-годишнината от създаването си в Кърджали. / netinfo
Еврейският исторически музей при Организацията на евреите в България „Шалом“ отбеляза 25-годишнината от създаването си в Кърджали. В Арт галерията бе експонирана  фотодокументална изложба „Духовната светлина на Синагогата“. Изложбата, която ще остане в Кърджали до 22 май, бе открита снощи от директора на музея - историкът Владимир Пауновски, който благодари на Арт движение „Кръг“ за поканата да участва в Инициативата „Мултикултурният град – 2017“.
Изпълнителният директор на Арт Движение Кръг Радост Николаева също поздрави присъстващите и на свой ред благодари на директора на Еврейския музей Владимир Пауновски, за подкрепата при реализиране на инициативите на движението. Николаева припомни, че именно той е един от вдъхновителите на инициативата „Мултикултурният град”.
„През май 2008 година проведохме кръгла маса, в която участваха много гости, един от които г-н Пауновски, и той беше един от хората, с който тогава обсъдихме перспективата за една такава инициатива, която да бъде модел на подражание.”, каза Николаева.
На откриването присъства и зам.-кметът на община Кърджали Веселина Тихомирова, която поздрави организаторите на проявата. Тя направи кратка ретроспекция на живота на евреите в Кърджали. Припомни и за общите инициативи на община Кърджали и Арт движение КРЪГ свързани с еврейска общност. Една от тях бе поставянето на мемориален знак на мястото на опожарената през 60-те години синагога, намираща се в центъра на града.
От своя страна Владимир Пауновски говори за синагогата не като сграда, а като институция и място, което да напомня на евреите от къде те идват и място, което със своя духовен живот помага за запазване на еврейската идентичност.