началникът на РУО в Кърджали Гроздан Колев
началникът на РУО в Кърджали Гроздан Колев / Павел Тенчев
Две професионални гимназии в Област Кърджали ще бъдат обновени със средства по ОП „Региони в растеж”  2014-2020 година. Това са ПГ по селско и горско стопанство и ПГ по икономика „Алеко Константинов”, съобщи за Дарик началникът на РУО Гроздан Колев.
Той уточни, че двете учебни заведения са част от проект на МОН, в рамките на който ще бъдат модернизирани 101 професионални гимназии в 28-те области на страната. Процедурата за възлагане на обществената поръчка вече е открита, а прогнозната й стойност е  84 140 146,91 лева без ДДС.
Обществената поръчка за обновяване на ПГ по селско и горско стопанство е обявена от Община Кърджали, тъй като от миналата година учебното заведение е с общински статут. На този етап е обявена обществена поръчка само за строителния надзор с прогнозна стойност 25 000 лева, тъй като за стойността на строително-монтажните работи трябва да бъде гласуван запис на заповед от местния парламент.
Прогнозната стойност за ПГ по икономика пък е 944 214 лева. 
Проектите за обновяване на въпросните 101 професионални гимназии предвиждат да бъдат ремонтирани учебни корпуси и работилници, саниране на сгради, подмяна на отоплителни, ВиК и електро- инсталации.
Инвестицията включва също ремонт на спортни площадки, дворни пространства и др. Във всички гимназии ще бъдат създадени условия за достъп на хора с увреждания.