Дядо Николай се качва на Перперикон
Дядо Николай се качва на Перперикон / netinfo

За първи път от 15 века най-ранната църква в Родопите, открита при разкопки на Перперикон, ще се върне към духовен живот. Край останките от древния храм пловдивският митрополит Николай ще отслужи в неделя тържествено богослужение. Церемонията ще се състои от 18 часа по случай празника на Никета Ремесиански – Кръстителят на Родопите.

При последните проучвания на Перперикон археолозите откриха останките от църква от 4-5 век, а една от най-ценните находки беше много добре запазен амвон. Сега той се намира в Историческия музей в Кърджали, а негово копие е поставено на същото място, на което е било преди повече от 1400 години. Според археолозите от този амвон на Перперикон е служил Никета Ремесиански, който е приел в христовата вяра местните тракийски племена и е разпространил учението в целите Родопи.

Службата на пловдивският митрополит Николай е по лична покана на ръководителя на археологическата експедиция “Перперикон” проф. Николай Овчаров и на Управителния съвет на сдружение “Перперикон-Мелпомена” – Кърджали. Очаква се на тържествената служба да присъстват хиляди хора от района, само от Пловдив ще пристигнат десетки автобуси.

За всички желаещи да присъстват на церемонията сдружението организира безплатен превоз до Перперикон, като колите ще тръгнат от паркинга на Дома на културата в 17 часа в неделя, 24 юни. След тържественото богослужение в свещения град на траките ще бъдат връчени наградите на фестивала – златен и сребърен пръстен с лика на Птолемей Втори Филаделф.