Посланикът на Израел в България Ирит Лилиан говори пред форума за спасение на евреите
Посланикът на Израел в България Ирит Лилиан говори пред форума за спасение на евреите / Павел Тенчев
Истински дипломатически десант бе осъществен днес в Кърджали. За да участват във национален форум, посветен на 74-годишнината от спасението на българските евреи, тук пристигнаха посланиците на Израел, САЩ и Азербайджан Ирит Лилиан, Ерик Рубин и Наргиз Акиф Гурбанова.    
Над 500 ученици от 17 града в България пристигнаха за участие в конференцията под надслов  „Ден на толерантност и междуетническа подкрепа в Кърджали”. Форумът, организиран от Института за Холокост и човешките права „Олга Ленгиел”, Ню Йорк,  посолството на Израел, Израело-българския институт в София, община Кърджали, СУ „П.Р. Славейков”, РУО-Кърджали и др., бе уважен и от хора преживели Холокоста по време на втората световна война.

Над 500 ученици от цялата страна участваха във форума за спасение на българските евреи в Кърджали
Павел ТенчевПред препълнената зала на театър „Димитър Димов” в Кърджали посланикът на Израел Ирит Лилиан обясни, че днешният форум бележи финала на изследователски проект за съдбата на евреите в България по времето на Холокост. „Тези които чуят разказите на оцелелите и които научат за българския пример разбират, че има избор между доброто и злото”, посочи посланик Лилиан. Тя допълни, че днес когато Европа е изправена пред огромни социални предизвикателства и към нея са тръгнали най-големите вълни от мигранти след Втората световна война, човек е призован не само да се вгледа в историята, но и да действа.

Посланикът на САЩ в българия Ерик Рубин говори пред препълнената зала на театър Димитър Димов в Кърджали
Павел ТенчевЗа предизвикателствата пред Европа говори и посланикът на САЩ Ерик Рубин.  „Днес Европа е изправена пред продължаващи икономически затруднения, а България се намира на предна линия в миграционната криза”, каза американският дипломат. Той допълни, че в такова време е много лесно да обвиниш другите, каквито опити правят популистки и националистки партии, но това е проблем не само за Европа. „Следователно върху всички нас пада отговорността да гарантираме, че няма да станем жертва на подобна реторика и проповядвания на омраза в тези времена”, допълни посланик Рубин.

Препратка от миналото към настоящето направи и посланикът на Азербейджан Наргиз Акиф Гурбанова. „Имаме моралната отговорност към загубилите живота си на бойното поле, в лагерите на смъртта и гетата. Ние трябва да помним тяхното страдание и да направим така, че такива трагедии да не се повтарят за в бъдеще”, посочи дипломатът.