Данъчно облекчение за семейства с деца
Данъчно облекчение за семейства с деца / netinfo
До края на месец декември родителите, които работят на трудов договор, могат да подадат документи в счетоводството на работодателя си, за да получат данъчно облекчение за отглеждане на деца до 18 години. Това съобщи директорът на ТД на НАП – Кърджали г-жа Елван Гюркаш. За първи път през тази година родителите, които отглеждат деца, имат възможност да намалят данъка върху доходите си чрез работодателя. Това става, като счетоводителят извърши годишно преизчисление на налога и възстановява сумата на лицето до края на януари 2008 г. От данъчното облекчение могат да се възползват родители, които упражняват родителските си права, както и приемни родители, настойници и попечители. Освен това децата не трябва да са настанени за отглеждане на пълна държавна издръжка в специализиран дом, обясни Гюркаш. Данъчното облекчение може да се ползва само от единия родител по избор, като обикновено това е този с по-високия доходи. За целта до 31 декември в счетоводството на работодателя трябва да се предостави Декларация за ползване на данъчно облекчение за деца и писмена декларация от другия родител, че няма да ползва облекчението за 2007 г., посочи шефката на ТД на НАП- Кърджали. Последната декларация не е необходима, ако другият родител не е местно лице за България през тази година или е неизвестен, починал или лишен от родителски права. Документите могат да се намерят от интернет страницата на агенцията или при счетоводителя на фирмата “Това улеснение ще предотврати необходимостта от идването в офисите на ТД на НАП - Кърджали, от подаването на декларациите в НАП, от времето, което беше необходимо, да чакат родителите, за да получат тези облекчения”, допълни директорът на приходната агенция в Кърджали.

„Сумата, която нашите клиенти ще спестят при ползване на данъчното облекчение, зависи от размера на доходите. Ако отглеждате едно дете, данъчната основа се намалява с 420 лв., за две деца се приспада сумата от 840 лв., а за три и повече непълнолетни деца намалението е 1260 лв. Облекчението се приспада от сумата, върху която се определя данъкът, а не от самия налог.», подчерта Елван Гюркаш. Тя даде и пример: ако имате дете до 18 години и получавате месечна заплата от близо 460 лева, парите които държавата ще ви върне догодина, ще бъдат около 90 лева. На каква сума може да разчитат гражданите лесно може да се пресметне, тъй като от годишната данъчна основа се вади при едно дете 420 лева, при две - 840 лв., при три и повече деца облекчението е 1260 лева. Родителите ще получат възстановената сума до края на месец януари догодина. Данъчното облекчение върху доходите на родителите може да се ползва и за деца, родени или навършили 18 години през 2007 г.

„Ако някои от нашите клиенти изпуснат срока до 31 декември, но искат да се възползват от семейното облагане, то те ще трябва да подадат годишна данъчна декларация до края на месец април 2008 г. Това пък е задължително да направят родителите, които имат доходи извън трудов договор и искат да ползват облекчението за дете.”, поясни г-жа Гюркаш. Данъчното облекчение върху доходите на родителите може да се ползва и за деца, родени или навършили 18 години през 2007 г.

За 2006 г. от семейното подоходно облагане са се възползвали над 5500 жители от региона.