Да спасим 300 човешки живота!
Да спасим 300 човешки живота! / netinfo

"Да спасим 300 човешки живота! Да поставим предпазните колани" е акция на полицията, която ще започне утре и ще продължи до 10 ноември. През това време по пътищата в областта ще се извършват засилени проверки за използването на обезопасителни колани от водачите и пътниците. Практиката в България показва, че коланите се използват от 85 процента от водачите и пътниците на предни седалки извън населените места и от около 65 процента в населените места. Предпазни колани почти не се използват от пътуващи на задните седалки, в резултат на което ежедневно загиват или са тежко наранявани хора. За сравнение - в развитите европейски държави над 85 процента от пътниците на задните седалки ползват обезопасителни колани.

Статистиката за Кърджалийска област сочи, че за периода от началото на годината до края на месец септември са установени 1085 нарушения на задължението за използване на безопасителни колани, което е с 453 броя по-малко в сравнение със същия период на миналата година. 10 са пътниците в автомобили, санкционирани за това, че не са поставили колани. Няма санкционирани пътуващи на задните седалки. В две специализирани тематични полицейски операции през годината по линия на TISPOL в областта са били проверени 5408 автомобила. Авто-контрольорите са установили 110 водачи, които са пътували без поставени колани и 2 нарушения при обезопасяването на деца-пътници. До края на месец септември общо 466 са регистрираните пътно-транспортни произшествия в областта. От тях 114 са тежки с 5-ма убити и 162-ма ранени. В сравнение с 2008 година тежките пътни произшествия са намалели с 25, убитите са двама по-малко, а ранените 35 по-малко. С 81 са намалели леките пътни произшествия.

От Пътна полиция напомнят на водачите, че санкцията за пътуване без поставен обезопасителен колан за водачите и пътниците е глоба в размер на 50 лв. Проверките за използване на колани ще продължат и след края на операцията. Особено внимание ще се обръща на осигурената безопасност на пътуващи деца.