Цветанов и Коджаманов обсъдиха земеделието в региона
Цветанов и Коджаманов обсъдиха земеделието в региона / netinfo
Приоритетите, които ще следва в управлението си представи на срещата с областния управител министърът на земеделието и храните Валери Цветанов. Тя се проведе на 5 май т.г. в областна администрация по време на първата визита на министъра след назначаването му. Не съм политическо лице, а експерт и ще се нуждая от помощта на всички ви за доброто на родното земеделие, каза министърът.

Знаково е, че първото ви посещение като министър е в Кърджалийско, подчерта и областният управител Ангел Коджаманов. Той от своя страна “скицира” основните регионални проблеми в ресора пред министъра. Инж. Коджаманов запозна министър Цветанов с идеята си да се изработи почвено-климатична карта на областта по землища. След това научният доклад да послужи на стопаните от региона, за да се започне отглеждането на ефективни култури. Целта е да се намери начин тютюнът, чието производство ще трябва постепенно да се намали, да бъде заменен и да се открие алтернатива за препитание на производителите. Няма да скрия, че водя преписка от две години по този въпрос, включително с вашия предшественик, с депутати, със специалистите от института “Иван Пушкаров”, разкри областният управител пред министъра. Около 300000 лв. ще са необходими за осъществяването на идеята, заради което той търси съдействието на министерството. Инж. Коджаманов връчи на министър Цветанов папка с копие от преписката до момента.

Идеята е тотално адекватна, ще я подкрепя, защото е добра, зарече се министър Цветанов. Той си даде срок до края на месец май т.г. да проучи и прецени начин, по който да помогне за осъществяването. Да го направим като модел за всички останали, даже предложи той. Своята подкрепа подчертаха и депутатите от региона Юнал Тасим и Неджми Али.

Областният управител поиска още съдействието на земеделския министър и за оборудване с по-добра техника на регионалното звено на Агенцията по рибарство и аквакултури. Трябва да се помогне на контролиращите да се борят ефективно с бракониерите по двата язовира край Кърджали, подчерта инж. Коджаманов. Министърът се съгласи да проучи възможността за съдействие и в този аспект.