БСП и ДПС в Кърджали не се разбраха за РИК
БСП и ДПС в Кърджали не се разбраха за РИК / netinfo

 Кой да заеме секретарското място в РИК в Кърджали стана препъни-камъка на консултациите при областния управител Иванка Таушанова за определяне състава на комисията. Спорът възникнал между представителите на Коалиция за България и ДПС. Освен това от БСП отказали да подпишат протокола от заседанието, като внесли за това писмени мотиви, а от ДПС го подписали с особено мнение.

БСП настоява секретарят на РИК да бъде неин представител, съобщават от пресцентъра на социалистите край Арда. При консултациите, проведени от Управителят на област Кърджали Иванка Таушанова е внесено предложение председателят на комисията да е Даниела Петрова от ГЕРБ, секретар - Мухидин Шабан, а за БСП е отредено мястото на заместник- председател на РИК. За секретар на РИК социалистите предлагат Величка  Георгиева.

  „Считаме, че секретарят на РИК трябва да бъде от БСП, тъй като партията е инициатор за провеждането на Националния референдум за АЕЦ „Белене". Със заявените политически позиции на национално равнище  за бъдещето на атомната централа ГЕРБ и ДПС са на една страна. За нас те представляват коалиция и за това настояваме секретарят на РИК да е от БСП, за да се избегнат възможностите за фалшификации и манипулации на резултатите от националния вот", заяви председателят на БСП в Кърджали Милко Багдасаров. По думите му в национален мащаб БСП е втора политическа сила и е редно тя да получи секретарското място, а не ДПС, както се предлага. Друг от мотивите на социалистите е, че БСП приема решението за избор на нови избирателни комисии в страната за незаконосъобразно и е приложило аргументите на Националния съвет на БСП за това. 

В следствие на противоречията между парламентарно представените политически сили, участвали в консултациите за сформиране на РИК, до консенсус не се стигна. В такива случаи по закон ЦИК ще определи състава на Районната избирателна комисия, коментира областният управител Иванка Таушанова.

„Консултациите приключиха с непостигане на съгласие. Това което аз ще изпратя до ЦИК е протокола от днешното заседание с приложените към него документи на политическите сили", каза Иванка Таушанова.