Боеприпасите в дома на Хамди Али - безопасни?
Боеприпасите в дома на Хамди Али - безопасни? / netinfo

Намерените в дома на парнаджията на социалния дом в Крумовград Хамди Али боеприпаси са иззети от следствието и са безопасни, според заместник-министъра на отбраната Валентин Радев. Днес в Крумовград се очаква да бъдат разпространени плакати с вида на противотанковата мина и частите й, заради която в събота три деца загинаха в социалния комплекс там. От Министерството на отбраната се опасяват, че хората в района крият в домовете си боеприпаси, без да знаят, че те могат да бъдат опасни.

В Хасково, където се съхранява архивът от закритото през 1999-2000 г. крумовградско поделение специалисти от Министерство на отбраната и външни експерти днес започват документална проверка, за да бъде установено дали взривното устройство от противотанкова мина, което отне живота на трите деца в Крумовград в събота, е било в това поделение. Това съобщи заместник-министърът Валентин Радев. В района на поделението в Крумовград, както и в близкия бивш военен склад, няма боеприпаси, но не е изключено такива да има в домовете на хората в региона, коментира заместник-министър Радев.

Най-вероятно утре прокуратурата в Кърджали ще внесе в съда искане за налагане на постоянна мярка „задържане под стража" за някои от четиримата обвинени в непредумишлено убийство за смъртта на децата. Първоначалните намерения бяха това да стане днес, но различни обстоятелства налагат отлагането, коментира за „Дарик" прокурорът Светлозар Лазаров.

Най-вероятно все още не е готова медицинската експертиза за състоянието на парнаджията Хамди Али, дал на децата взривното устройство, който при задържането му в събота направи опит за самоубийство. Хамди Али все още е в болницата и се чака експертиза за състоянието му от лекуващия лекар д-р Милчев. В болница е и задържаният по случая бивш военен Валентин Тумбалов, срещу когото няма повдигнато обвинение.

Бившият директор на социалния комплекс Светослав Дайов, семейство възпитатели и Хамди Али са четиримата, срещу които прокуратурата в Кърджали повдигна обвинение.