Бившият губернатор на Кърджали изхарчил 86 процента от бюджета
Бившият губернатор на Кърджали изхарчил 86 процента от бюджета / netinfo

Само за май и юни 700 лева е дала бившата областна управа за цветя по различни поводи, стана ясно след пресконференцията, която даде областната управителка на Кърджали Иванка Таушанова. Може би от тук нататък сами ще трябва да свиваме венците и осигуряваме цветята, когато това се наложи, пошегува се тя. Таушанова представи своите заместници - бизнесмените Асен Тюрдиев от Крумовград и Есат Садък от село Бенковски.

Над 86 процента от разходите за издръжка на областната администрация били похарчени до този момент. Това налагало драстично им намаляване,  до 3 хиляди лева на месец при положение, че за нормалното функциониране на администрацията били необходими двойно повече. Предприемаме силно редуциране на телефонните лимити, на лимитите за транспорт, както и за медийни публикации, каза Иванка Таушанова. Според нея с парите, с които са давани за гориво и ремонт на 5-те автомобила на областната администрация, можело да се купи още едно возило.
Направени били две заменки на държавни имоти, от които в държавния бюджет са влезли нищожни средства. И двата имота са в района на автогарата. При едната площ от 915 квадратни метра до автогарата в Кърджали била заменена срещу апартамент, собственост на Джанев Емин, който в последствие бил предоставен за управление на филиала на Пловдивския университет в областния център. Три парцела с обща площ от 6118 кв.м., пак в района на автогарата, е била заменена за парцел от 5999 кв.м. до стадион "Горубсо" в Кърджали. Заради тези констатаии е пуснато искане за пълна финансова ревизия от Държавната финансова инспекция за проверка на извършените разходи по целесъобразност и движението на имотите държавна собственост. Констатирани били и нарушения по Закона за устройство на територията. Община Кърджали строи пристройка на бъдещ информационен център до сградата, която е собственост на областната администрация, а разрешение за това не е дадено, коза областната управителка на Кърджали.