900 незаконни пиратки иззеха полицаи от Кърджали
900 незаконни пиратки иззеха полицаи от Кърджали / netinfo

900 пиратки са иззети вчера от лек автомобил с водач М.Х./35/ при извършена проверка от полицаи на входа на Кърджали, съобщават от пресцентъра на ОД на МВР в Кърджали. Мъжът превозвал стоката без документ за произход. Масови проверки по търговските обекти извършват полицаи и пожарникари в цялата област. Основната цел на операцията е контрол на търговията с пиротехнически изделия.

В тази връзка полицията напомня на гражданите да купуват такива стоки само от лицензирани търговски обекти, които на територията на областта са четири. За безопасно използване на пиротехнически изделия купувачите грижливо трябва да прочетат инструкцията на производителя.

Полицията напомня, че е забранено използването на такъв вид изделия на обществени места - учебни и здравни заведения, социални домове, храмове, а също и в закрити помещения.

Законът предвижда строги санкции за търговците, които предлагат пиротехнически изделия, без да имат лиценз за това. Глобите са от 500 до 2000 лв., а имуществените санкции от 3000 до 10000 лв.

От ОД на МВР в Кърджали призовават родителите да предупредят децата си за опасностите от употреба на подобни изделия и особено на самоделни бомбички, тъй като често пъти стават тежки наранявания.