Освен присъдата от 7,5 години затвор, Нурсен Христов ще трябва да заплати и 125 000 лева крънвина на роднините на убития.
Освен присъдата от 7,5 години затвор, Нурсен Христов ще трябва да заплати и 125 000 лева крънвина на роднините на убития. / netinfo
Обща присъда от 7,5 години лишаване от свобода при първоначален строг режим получи 18-годишния Нурсен Христов за това, че преди година, на 8 април, в района на пазара в Кърджали,  с преправен газов пистолет уби 30-годишния Махмуд, който живеел на семейни начало с братовчедка му.  Седемнадесет годишния тогава Нурсен се почувствал засегнат и застреля от упор Махмуд.  Заради братовчедката двете фамилии били в открита вражда.
Днес пред магистратите Нурсен се призна за виновен и поисканото наказание от прокуратурата бе редуцирано с една трета, както позволява нормативната уредба от НК. Той сподели пред съда ,че е получил пистолета от вуйчо си със заръката да убие Махмуд.Самата жертва пък го предизвикала като го ударила.
„Не мога да променя станалото, което направих. Искрено съжалявам, моите съболезнования на родителите на убития”, каза 18 годишния Нурсен Христов.
Общата присъда от 7,5 месеца, която той получи, бе на базата на две обвинения – за предумишлено убийство и за държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси, обясни прокурорът по делото, окръжния магистрат Желязко Стефанов. Според него наказанието е справедливо като са отчетени всички подбуди за престъплението, всички утежняващи и облекчаващи наказателната отговорност и вината обстоятелства. Той допълни, че по делото са извършени 15 експертизи и по всяка от тях възнагражденията са различни. Най-скъпа е ДНК-експертизата – над 4 хиляди лева.
Освен лишаване от свобода за Нурсен Христов, съставът на Окръжния съд с председател Георги Милушев и трима съдебни заседатели, присъдиха той да заплати 125 хиляди лева кръвнина на роднините на убития, както и 10 хиляди лева на Окръжна прокуратура за съдебни разноски.