7 са убитите на пътя в областта за 10 месеца
7 са убитите на пътя в областта за 10 месеца / netinfo
7 са убити и 197 са ранени при пътно-транспортни произшествия на територията на област Кърджали от началото на тази година. Общият брой на катастрофите е 572, като 139 от тях са тежки. За същия период на миналата година убитите са били 8, а ранените при тежки ПТП - 99. През есенно-зимния сезон на 2007 г. най-много са тежките пътни инциденти на територията на община Кърджали - 67 на брой, при които са загинали петима. Другите две катастрофи с убити са на териториите на общините Момчилград и Кирково. 16 са тежките катастрофи в община Черноочене, по 12 в Момчилградско и Кирковско. Статистиката сочи, че през миналия есенно-зимен сезон в областта са станали 270 пътно-транспортни произшествия, от които 53 тежки с трима загинали и 76 ранени. По причини начело е несъобразената скорост, в резултат на която са станали 84 катастрофи, от които 19 тежки с 25 ранени. На второ място е отнемане на предимство с предизвикани 64 катастрофи, от които 12 тежки с един убит и 20 ранени. Употребата на алкохол е станала причина за 17 катастрофи, от които 12 тежки с един убит и 16 ранени. По месеци начело в класацията по брой катастрофи е декември с 69 ПТП и 12 ранени. 68 за пътните произшествия през януари с един убит и 14 ранени. 57 са катастрофите през ноември с 13 ранени. В черната статистика на загиналите през миналия есенно-зимен сезон води месец март, в който пътни произшествия са отнели живота на двама души.

Пътна полиция напомня на водачите  да включват късите светлини през деня, тъй като неизпълнението на това задължение е скрепено със санкция глоба от 20 лв. В специализирани операции на полицията специално внимание ще се обръща на осветителната уредба, миещото устройство, чистачките и гумите на автомобилите. При установяване на техническа неизправност на МПС то се спира от движение, на водачите се отнемат 5 контролни точки и се налага глоба от 50 до 150 лв.

Проверките по пътищата започнаха от 1 ноември и до 9 ноември ще тече предупредителен период. След този срок на нарушителите ще бъдат налагани санкции.