/ ВИК
16 км е дължината на водопроводът за Кърджали, който ще бъде реконструиран, а стойността му е около 18 млн. лева. Това каза за радио „Фокус“ инж. Слчавчо Славков, директор на ВиК-Кърджали. Общата стойност на мащабния проект за водната инфраструктура на града е над 67 млн. лв.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов и инж. Славчо Славков, управител на „ВиК“ ООД – Кърджали са подписали в началото на седмицата договор за инвестицията по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ (ОПОС), от която безвъзмездна финансова помощ е в размер на около 50 млн. лв.

Ще бъдат реконструирани пречиствателна станция за питейна вода в с. Енчец, освен магистралния водопровод на водоснабдителна система „Боровица“, а също доизграждане и реконструкция на канализационната мрежа в кварталите „Гледка“, „Горна Гледка“, „Прилепци“ и с. Резбарци.

„Срокът за изпълнение общо за целия проект е 49 месеца. На 7 октомври в понеделник сключихме договор с Министерството на околната среда и водите и след като минат 14 дена за възражения, той влиза в сила“, каза инж. Славков и допълни, че водопроводът за Кърджали е строен преди повече от 50 - 56 години.

„Този, който ще реконструираме е от помпена станция село Ненково до пречиствателната станция в с . Енчец. Преди години Кърджали се водоснабдява от тази помпена станция в Ненково на река Боровица и след като изграждат язовира продължават водопровода до язовира и вече този участък е по-нов, говорим за преди около 35 години", обясни той.

"Предвижда се по трасето на стария водопровод да се положи и новия водопровод, който ще бъде от чугунени тръби с диаметър ф 600. Старият водопровод остава на същото място, но тръбите са компрометирани - има много течове по него за тези години“, поясни още инж. Славков.

Ще бъдат реконструирани помпената и пречиствателната станция и част от вътрешната водопроводна мрежа на града, като общата дължина е 12 км, изградени с полиетиленови тръби висока плътност, по думите на директора на ВиК.

В Момчилград ще бъде реконструиран водопровод около 1100 м по една от главните улици на града. Ще бъдат доизградени и реконструирани общо около 17 километра канализационна мрежа.

„В кварталите Гледка, Горна Гледка и по 2 км в Прилепци и Резбарци ще бъдат доизграждани, а също така и реконструирани някъде около 2 км канализация“, посочи още инж. Славчо Славков.
Агенция "Фокус"