15 млн. евро инвестират във фабрика за биогорива в Кърджали
15 млн. евро инвестират във фабрика за биогорива в Кърджали / netinfo

До края на годината в Кърджали ще започне строителството на фабрика за биогорива, а вероятно през следващата ще се  произвежда продукция, каза при второто си посещение в града Ив Критс, един от собствениците на белгийската компания "Фор Енерджи инвест", специализирана в преработка на биомаса. Инвестицията е в размер на 15 млн. евро, а в новата фабрика работа ще намерят около 40 души плюс хората, които ще доставят дървесината. Продукцията щяла да задоволява нуждите както на вътрешния, така и на външния пазар.

Ив Критс, който е в България по покана на евродепутата Владко Панайотов, пристигна в Кърджали, за да организира закупуването на дървесина, като за тази цел се срещна с ръководството на РДГ и изнесения представител на Държавната агенция по горите. Другата идея на мениджъра е да се огледат местата, където би могла да бъде построена фабриката.

Тя представлява иновационен продукт, който използва неизползвана досега в света технология за преработка на дървесината, а единствената засега подобна фабрика е построена в Белгия, каза Ив Критс. Според него продуктът, който ще се използва ще допринесе за намаляване на емисиите на въглероден диоксид в България, което до голяма степен било свързано и с европейското екологично законодателство. Ще се произвеждат втора генерация дървени пелети, които имат 50% повече енергийно съдържание от традиционните. Новото гориво можело да се изполва за затопляне на сгради, за получаване на енергия в различни индустрии, за електроенергия.