12 се бракосъчетаха в историческия музей в Кърджали през 2009-а
12 се бракосъчетаха в историческия музей в Кърджали през 2009-а / netinfo

12 пъти през 2009 година маршът на Менделсон е звучал под купола на историческия музей в Кърджали. Това е все по-предпочитано място за сключване на брак от младите двойки, а една от причините е уникалната архитектура на сградата. Тя е обявена за национален паметник на културата. Дузината бракосъчетания станаха при нас в периода от май до септември, когато времето е най- подходящо за подобни събития, а и бяха повлияни от съчетанието на четирите девятки през 2 009 година, поясни директорът на музея Павел Петков. На самия ден 9 септември са били сключени два брака. От всичките 12 - 8 са християнските и 4 на мюсюлмани. Новобрачните са с кърджалийски корен, но повечето от младите живеят и работят в ЕС и САЩ, и вероятно заради носталгията са избрали при нас да се врекат за цял живот, допълва Павел Петков. И припомня, че ритуалът и на българска, и на турска
сватба, лично е водил кметът на общината Хасан Азис.  Като домакин музеят е предоставил озвучението. Пускани били атрактивните „водни огледала" в двора му.
Новата тенденция е довела през миналата година и до първо сватбено тържество в средновековния манастирски комплекс „Йоан Предтеча" в Кърджали, заявка за друго е имало и за в базиликата на тракийския скален дворец „Перперикон". В музея вече са записани и първите за 2 010 година, но всички те като време са насрочени отново за летните месеци.