Засилват контрола върху местата за продажба на животни в община Кочериново, мерки срещу нодуларен дерматит
Засилват контрола върху местата за продажба на животни в община Кочериново, мерки срещу нодуларен дерматит / www.bgfermer.bg

Превантивни мерки срещу заболяването нодуларен дерматит прие общинската епизоотична комисия в Кочериново. Специалисти, кметове, кметски наместници, представители на общинската администрация и животновъди обсъдиха най- належащите стъпки, които трябва да предприемат, за да не допуснат разрастване на заразата. Огнища на заболяването бяха установени в селата Воден и Черногорово, община Димитровград, а преди няколко дни и в района на Гоце Делчев.
Животновъдите да предприемат пръскане на животните и около местата на водопой с препарати срещу кръвосмучещи насекоми, препоръча д-р Първан Дангов от Областната дирекция по безопасност на храните. Именно кръвосмучещите насекоми - комари, бълхи, кърлежи, са преносители на заболяването. Освен това е необходимо изолиране на торищата на минимум 300 метра от фермите. Община Кочериново заедно с кметовете и кметските наместници ще засилят контрола върху местата за продажба на животни, която се очаква да е по-интензивна, заради предстоящите Великденски празници. Целта е ограничаване на нерегламентираната търговия с животни. Първан Дангов препоръча на фермерите и кметовете да бъдат внимателни и да подават сигнали, ако забележет опит за продажба на животно без ушна марка и необходимите за придвижване и здравен статус документи. „Заразяването може да стане и от празен камион", алармира специалистът от Областната дирекция за безопасност на храните.
До момента в Кюстендилска област не е констатиран случай на заразен нодуларен дерматит. Тъй като заболяването е ново за нашите географски ширини, ваксинираните животни са с нестабилен имунитет. Ваксинацията срещу заболяването се разрешава с изричното съгласие на ЕК и на този етап не е предвидена за животните в Кюстендилска област.