/ netinfo
Започва укрепване на ската над срутищата при 27-ми км на път III-107 Рила-Рилски манастир. Утре стартира изрязването на дърветата над трите срутища и обрушването на скатовете от алпинисти.

Обрушването на скатовете на пътя за Рилския манастир ще започне след предстоящите големи църковни празници

Дърветата ще се премахват от собственика на гората - Рилският манастир. Днес беше направен оглед на терена и е решено двете дейности да се извършват паралелно. След като завърши обрушването ще се монтират и мрежите. Първоначалното укрепване се очаква да приключи за срок от два месеца.

Обезопасяват пътя за Рилския манастир с още анкери и високоякостна мрежа

Екип от геодезисти работи върху набелязването на мерки за дълготрайното решаване на въпроса в този участък.
За укрепването на ската Агенция „Пътна инфраструктура“ подготвя документация за стартиране на обществена поръчка за изработване на технически проект и извършване на укрепителни и обезопасителни работи в участъка.
 

Свлякла се скална маса и дървета блокираха тази сутрин пътя Рила-Рилски манастир
БГНЕС/БОЖИДАР СТОИЛОВ


Целта е проучвателно-проектанските работи да изяснят инженерно-геоложките условия в района на срутищните процеси, причините за тяхното възникване и да бъдат предложени конкретни мероприятия за трайното укрепване, възстановяване и недопускане в бъдеще на срутване на скални маси върху пътното платно.

Възстановено е движението по пътя Рилски манастир-село Пастра, в района на Рилски манастир (СНИМКИ)

В момента движението в отсечка от 250 м по пътя до Рилския манастир се осъществява в една лента. Участъкът е сигнализиран с необходимите пътни знаци, а скоростта е ограничена до 40 км/ч.

Преминаването е безопасно и шофьорите трябва да карат спокойно. Укрепителните дейности няма да се извършват в петък и в почивните дни - събота и неделя, когато Рилският манастир се посещава от повече туристи, поклонници и трафикът е по-интензивен. За да не се затруднява движението на 28 август /вторник/ - Голяма Богородица по стар стил, също няма да се предприемат ремонтни работи.

Скали се свлякоха върху едната лента на пътя град Рила-Рилски манастир, вече е почистено (СНИМКИ)

По време на укрепителните дейности пътят ще се затваря частично за няколко часа, в зависимост от трафика и натовареността. Движението ще се регулира от „Пътна полиция“, като работата им ще бъде подпомогната от служители на Областното пътно управление-Кюстендил и от пътноподдържащата фирма. Временните спирания на движението ще бъдат съобразени с редовните автобусни линии до Рилския манастир.